Toimiva ilmastointi estää bakteereja pesiytymästä

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Juhani Pöntinen toimii korva-, nenä- ja kurkkutautien apulaisylilääkärinä Vaasan keskussairaalassa. Sen lisäksi hän ottaa potilaita vastaan Lääkärikeskus Promedissa.

– Lääkärikeskuksessa hoidetaan pääosin yleisiä korva-, nenä- ja kurkkuoireita. Ihmiset tulevat vastaanotolle muun muassa erilaisten ylähengitystievaivojen tai korvaongelmien takia, Pöntinen kertoo.

Esimerkiksi allergiasta tai virustulehduksesta johtuvat limakalvo-ongelmat voivat pitkittyessään muuttua bakteeritulehduksiksi ja vaativat monesti antibioottihoitoa. Kun limakalvot ärsyyntyessään paksuuntuvat, pään sisäiset ilmastointikanavat lakkaavat toimimasta ja silloin bakteerit pääsevät pesimään esimerkiksi nenän sivuonteloihin.

– Sanon joskus leikilläni, että nuo bakteeritulehdukset johtuvat pään huonossa kunnossa olevasta LVI-järjestelmästä. Jos limakalvoärsytystä vähennetään ennakoivasti hoitavilla nenäsuihkeilla tai antihistamiineilla, tuuletuskanavat toimivat paremmin ja bakteerien pesiminen limakalvoille vaikeutuu, Pöntinen toteaa.

Toistuvista korvatulehduksista kärsiville lapsille välikorvaan asennettavat putket auttavat myös pään ilmanvaihtoa ja siten vähentävät korvatulehduksen riskiä.

Korvien putkituksia ja monia muita korviin tai ylähengitysteihin liittyviä operaatioita voidaan toteuttaa Promedin päiväkirurgisessa yksikössä. Nämä operaatiot ovat nopeita suorittaa ja yleensä potilaat pääsevät kotihoitoon saman päivän aikana.

– Varsinainen toimenpide, esimerkiksi välikorvan putkien asennus, ei vie monta minuuttia, mutta nukutukseen, herätykseen ja sen jälkeiseen seurantaan menee muutama tunti, Pöntinen toteaa.

Facebook
Email

Saatat myös pitää näistä artikkeleistä

Promedi + Mehiläinen

Huomio, meillä on kerrottavaa! Viime viikolla Mehiläinen osti lääkärikeskus Promedi. Mutta ei hätää, yritysjärjestelyllä ei ole vaikutuksia asiakassopimuksiin eikä hintoihin, eikä edellytä