”Maanviljelijä on itse tilansa tärkein resurssi”

Alkusyksy on viljelijöille kiireistä aikaa. Tänä vuonna sää on suosinut, ja Tommy Ehrsin luona Vöyrillä tahti on kova, kun hän nostaa tärkkelysperunaa yhdessä isänsä kanssa. Maanviljely on raskasta, mutta antoisaa työtä.

Maanviljelijät ovat Promedille tärkeä asiakasryhmä. Viljelijöiden työpäivät eroavat monen muun päivistä ja työssä on paljon asioita, jotka täytyy ottaa huomioon riskien analysoinnissa ja hallinnassa sekä ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa.

Maanviljelijä Tommy Ehrisille haasteet stressin ja vaarallisen työn kanssa ovat tuttuja. Hänellä on yhdessä veljensä kanssa tila, jossa on 400 sikaa. Lisäksi he viljelevät keräkaalia ja tärkkelysperunaa. Ehrs myös johtaa ruotsinkielisten maataloustuottajien keskusliiton sosiaalipoliittista valiokuntaa, jossa kysymykset viljelijöiden terveydestä ja työn riskeistä otetaan huomioon.

Uskon, että nuorten keskuudessa tietoisuus terveydestä on parantunut. Samanaikaisesti monet asiat maanviljelijöiden joukossa jäävät piiloon. Työterveyshuolto on tärkeää, jotta apua tarvitsevat ihmiset löydetään ajoissa.

Ehrsin mielestä on tärkeää, että työterveyshuolto tuntuu turvallisesta ja samanaikaisesti kannusta eteenpäin.

Promedilla työterveyshoitajat ovat todellisia asiantuntijoita! Toki on myös tärkeää, että viljelijät keskustelevat keskenään ja löytävät yhteyden. Meillä kaikilla on huolemme, mutta on helpompaa, kun voi jakaa ne ja saada tukea.

Fredrik Grannas on Pohjanmaan tuottajien (ÖSP) luottamusmies ja myös itse viljelijä. Hän näkee tämän päivän maanviljelyssä monia haasteita terveydelle.

Maanviljelijöiden arki on aina ollut raskasta. Osittain on kyse taloudellisista realiteeteista, mutta myös käynnissä oleva ilmastokeskustelu, jossa monesti tuntuu kuin viljelijät maalattaisiin syyllisiksi, vaikuttaa, sanoo Fredrik Grannas.

Myös yksinäisyys sävyttää viljelijöiden arkipäiviä. ÖSP tekee töitä vahvistaakseen yhteisöllisyyttä järjestämällä erilaisia tapaamisia ja sekä myös Välitä viljelijästä -projektin kautta. Projektissa maanviljelyn tukihenkilö tekee etsivää työtä ja kartoittaa mahdollisesti tuen tarpeessa olevien ihmisten tilannetta. Apu voi tarkoittaa kaikkea psyykkisestä tuesta tilan käytännön kysymysten käsittelyyn. Vaikeassa tilanteessa voi aina ottaa yhteyttä Susann Rabbiin.

Projekti on ollut arvostettu. Susan kartoittaa viljelijän tarpeet ja suosittelee tarvittavaa apua. On myös mahdollista saada tukea erilaisiin toimenpiteisiin maksuseteleiden muodossa.

Yhtä asiaa Grannas haluaa vielä korostaa. Istuessaan traktorin kyydissä ja tehdessään töitä sadonkorjuuaikana viljelijä voi kaikkein parhaiten.

Silloin pääsemme nauttimaan fyysisestä työstä.

Tommy Ehrs on samaa mieltä.

Työssäni on ehdottomasti parasta vapaus! Saan aivan kokonaan päättää päivistäni. Tietysti stressi on riskitekijä tähän aikaan vuodesta, mutta se helpottaa hieman lokakuussa, kun vauhti hiljenee, kertoo Ehrs.

Ennaltaehkäisevä työterveydenhuolto on tärkeää ÖSP:lle. He rohkaisevat esimerkiksi paikallisosastoja tukemaan liikuntaa ja urheilua paikkakunnallaan jäsenten keskuudessa.

  • On tärkeää, että voi fyysisesti hyvin ja välttää vammoja niin pitkälle kuin mahdollista. Yksin työskennellessä vammariski on suurempi, ja jopa kuolemaan johtavia onnettomuuksia on silloin tällöin. Koska riskit ovat korkeita, on tärkeä tehdä huolellinen kartoitus tilasta ja työtilanteista. Missä on näkymättömiä sudenkuoppia ja millaisia tavoitteita vapaa-ajalle on? Elämässä kun ei ole kyse vain työstä, muistattaa Fredrik Grannas.
  • Älä tuijota työterveyshuollon hintalistaa. Sinä olet itse tilasi tärkein resurssi. Tarvitset palvelusopimuksen myös itsellesi!

Haluatko tietää, kuinka Promedi voi auttaa sinua työsi arjessa?

Ota yhteyttä Frida Nyqvistiin, puh. 044 387 3811 tai laita sähköpostia osoitteeseen frida.nyqvist@promedi.fi.

Facebook
Email

Saatat myös pitää näistä artikkeleistä

Promedi + Mehiläinen

Huomio, meillä on kerrottavaa! Viime viikolla Mehiläinen osti lääkärikeskus Promedi. Mutta ei hätää, yritysjärjestelyllä ei ole vaikutuksia asiakassopimuksiin eikä hintoihin, eikä edellytä

Olemme kasvattaneet ammattilasten joukkoamme!

Olemme saaneet jälleen lisää ammattilaisia joukkoomme! Miika Ek on geriatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri. Geriatrina hän on erikoistunut ikääntymiseen liittyvien fyysisten ja psyykkisten